We spreken van kort verzuim als een werknemer zeven of minder dagen ziek is. Bij werkgevers in Nederland wordt gemiddeld 15% van de verzuimkosten veroorzaakt door kort verzuim. Dat zijn flinke cijfers!
Waarom is het belangrijk om kort verzuim aan te pakken?
Allereerst natuurlijk omdat elke verzuimdag je geld kost. Daarnaast zorgt een hoog verzuim voor een hoge werkdruk bij de rest van je werknemers. Dezelfde hoeveelheid werk moet door minder werknemers worden gedaan. Het werk moet namelijk wel gewoon door gaan. En een hoge werkdruk kan ook weer leiden tot meer verzuim.
We weten ook dat als een werknemer vaak kort ziek is, er meestal meer aan de hand is. Door kort verzuim aan te pakken, kun je lang verzuim dus voorkomen.
Vier tips om kort verzuim aan te pakken
Het is dus belangrijk om kort verzuim aan te pakken, maar hoe doe je dat?
- Zorg voor een nauwkeurige verzuimregistratie
Zo weet je precies wie zich wanneer heeft ziek gemeld en hoe lang dat geduurd heeft. - Maak verzuim bespreekbaar
Geef je werknemers inzicht in het verzuim binnen je bedrijf. En bespreek met hen wat de gevolgen zijn van een hoog verzuim voor het bedrijf én wat dat voor de werknemers betekent. Maak duidelijk dat elke werknemer belangrijk is. - Formuleer een duidelijk verzuimbeleid
Zet alle regels op papier en bespreek deze regels met je werknemers. Hoe moet je je ziekmelden, wanneer moet je je weer melden, wanneer schakel je de bedrijfsarts in etc. - Ga het gesprek aan
Als een werknemer zich regelmatig ziek meldt, ga dan het gesprek aan. Probeer te achterhalen of er meer aan de hand is dan een terugkerend griepje. Zit de werknemer nog wel op de juiste plek binnen jouw bedrijf? Is de sfeer binnen jouw bedrijf oké? Of heeft de werknemer wellicht (privé)problemen waar je hem mee kunt helpen?