Terugblik bijeenkomst Food & Industy op 8 april jl.

Vereniging 28 april 2025

Terugblik bijeenkomst Food & Industy op 8 april jl.

Op dinsdagmorgen 8 april verzamelden zo’n twintig in food & industry gespecialiseerde schoonmaakondernemers zich voor de jaarlijkse bijeenkomst. De derde alweer voor dit specialisme. De bijeenkomst vond plaats op de duurzame boerderij ‘Natuurlijk Klein Dongen’ in Dongen. De bijeenkomst stond onder leiding van Ilse Mariën, manager platformen en accountmanagement bij Schoonmakend Nederland.

Na een voorstelronde was het woord aan een viertal sprekers.

Experts

“Bacteriën hoeven geen probleem te zijn, als je het maar beheerst”

Microbioloog Paul in ’t Veld van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) trapte af. Hij vertelt over het brede takenpakket van de NVWA: van mestvraagstukken tot slachthuizen, maar ook sigaretten liggen onder het vergrootglas. “NVWA voert inspecties (onaangekondigd) en audits (aangekondigd) uit. Zij nemen monsters om microbiologische organismen en chemische stoffen op te sporen.”

De schoonmaak maakt onderdeel uit van het werkveld van de NVWA. “In de wet komen de woorden: schoon, ontsmet en onderhoud voor.” Paul vertelt over hygiënevoorschriften, de schoonmaak- en hygiënechecklist en plekken in de voedselverwerkende industrie die altijd extra aandacht nodig hebben. “Op plaatsen waar condensvorming plaatsvindt en in lekbakken en afvoergoten ontstaan vaak problemen.  Maar, stelt Paul: “Bacteriën hoeven geen probleem te zijn, als je het maar beheerst.”

Hoewel de NVWA niet over het ontwerp van de apparatuur gaat, legt Paul het onderwerp wel op tafel, met name de reiniging van loopbanden. Voor de ondernemers in de zaal is dit wel een issue. Want: hoe maak je een machine die stilstaat nu goed schoon, terwijl juist de draaiende delen extra aandacht nodig hebben? Hier schuurt de wet (Machinerichtlijn) met de praktijk. Dit onderwerp maakt een mooie brug naar de volgende de presentatie, dat is die van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Leren van ongevallen en preventie

Anja van Vlerken (programmamanager) en Eric Wijffelaars (voormalig inspecteur) van de Nederlandse Arbeidsinspectie vertellen over arbeidsongevallen, wanneer je verplicht bent te melden en belangrijker nog: hoe voorkom je een ongeval.

De reden dat Anja en Eric op de bijeenkomst hun verhaal vertellen, is vanuit preventief oogpunt en zij zijn dan ook heel blij met onze uitnodiging om een verhaal te komen vertellen. Maar: als het toch misgaat, wanneer moet je een arbeidsongeval melden? Dat is wanneer een medewerker in het ziekenhuis wordt opgenomen, wanneer er sprake is van blijvend letsel of als iemand overlijdt. “Wij adviseren om een ongeval waar een medewerker voor naar het ziekenhuis moet altijd te melden. Dan voorkom je een waarschuwing of boete achteraf. Maar het is ook belangrijk om van een ongeval te leren.” Heb je vragen over dit onderwerp of wil je een ongeval melden: bel 0800-5151.

Eric gaat in op ongevallen die in de schoonmaak voorkomen: “Daarbij moet je vooral denken aan beknelling of contact met bewegende delen, het niet spanningsloos maken van apparatuur maken tijdens werkzaamheden, snijden en verbranding (temperatuur, gevaarlijke stoffen).

Hoe kom je er vervolgens achter wat de echte oorzaak van een ongeval is. Eric: “stel vijf keer de “waarom” vraag. Waarom [1] is iemand bekneld geraakt? Antwoord: onoplettendheid. Waarom [2] heeft iemand even niet goed opgelet? Nachtdienst gedraaid. Waarom [3] is iemand nu aan het werk na een nachtdienst? Etcetera.”

Tips van de Nederlandse Arbeidsinspectie

Vitaliteit en gezondheid

Arjella van Scheppingen sluit als laatste spreker de bijeenkomst af. Arjella heeft onderzoek gedaan naar het vitaal en gezond houden van medewerkers in de schoonmaaksector. Arjella: “Het werk is tegenwoordig veel veiliger dan jaren geleden. Dat neemt niet weg dat medewerkers regelmatig werkdruk en stress ervaren.”

Hoe houdt je medewerkers vitaal aan het werk in de schoonmaak. Arjella: “Als medewerkers goed met elkaar kunnen werken, leidt dat tot veiliger en gezonder werken. Collega’s spreken elkaar dan makkelijker aan op “onveilig” gedrag. Dit blijkt veel effectiever te zijn, dan als een leidinggevende dat doet.  Een leidinggevende kan beter werken aan de sociale cohesie binnen de groep, dan zorgt de groep in principe daarna beter voor elkaar.”

Natuurlijk Klein Dongen

Met een lunch én een korte rondleiding over de eco-boerderij Natuurlijk Klein Dongen keerde iedereen terug naar zijn eigen werkplek om daar geïnspireerd verder aan de slag te gaan.

Meer weten over het platform Food & Industry?

Klik hier of neem contact op met Ilse Mariën, manager platformen en accountmanagement (zie contactgegevens rechts van dit artikel)

Bijeenkomst Food Industry 01, 8 april 2025 (Schoonmakend Nederland) Bijeenkomst Food Industry 02, 8 april 2025 (Schoonmakend Nederland)  Bijeenkomst Food Industry 05, 8 april 2025 (Schoonmakend Nederland)

Bijeenkomst Food Industry 07, 8 april 2025 (Schoonmakend Nederland)   Bijeenkomst Food Industry 08, 8 april 2025 (Schoonmakend Nederland)   Bijeenkomst Food Industry 13, 8 april 2025 (Schoonmakend Nederland)

Bijeenkomst Food Industry 15, 8 april 2025 (Schoonmakend Nederland)   Bijeenkomst Food Industry 16, 8 april 2025 (Schoonmakend Nederland)   Bijeenkomst Food Industry 18, 8 april 2025 (Schoonmakend Nederland)

Bijeenkomst Food Industry 20, 8 april 2025 (Schoonmakend Nederland)   Bijeenkomst Food Industry 21, 8 april 2025 (Schoonmakend Nederland)   Bijeenkomst Food Industry 25, 8 april 2025 (Schoonmakend Nederland)

Gerelateerd