Verantwoord ondernemen: Gaby Westelaken van GWS dé Schoonmaker maakt het verschil

Vereniging 23 april 2025

Verantwoord ondernemen: Gaby Westelaken van GWS dé Schoonmaker maakt het verschil

Verantwoord ondernemen is Gaby Westelaken met de paplepel ingegoten. Zijn vader richtte GWS dé Schoonmaker op met een groot sociaal hart. "Wij zijn een bedrijf waar mensen geen nummer zijn, maar waar het echt om de persoon gaat", vertelt hij. "Iedereen verdient gelijke kansen. Wij kijken naar wat wél kan. Wat iemand ermee doet, is zijn keuze."

Deze overtuiging heeft Gaby al sinds de jaren negentig doen besluiten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Toch wil hij deze term niet gebruiken. "Als mensen bij je komen werken, zijn het gewoon medewerkers. Waarom zou je spreken van 'afstand' of 'beperkingen'? Ook een 'normale' werknemer heeft soms extra aandacht nodig."

Expert

Een inclusieve werkplek

In de jaren negentig begon Gaby medewerkers aan te nemen met een Wajong-uitkering, mensen uit de bijstand of bijvoorbeeld mensen met autisme. "Deze mensen kwamen vaak via mijn netwerk."

Zijn sociale hart bleef niet onopgemerkt, en in 2011 zat Gaby’s bedrijf in de race voor de MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) Award. GWS dé Schoonmaker eindigde als tweede. De winnaar was Gascogne, een sociaal schoonmaakbedrijf dat uitsluitend werkte met mensen vanuit de bijstand. "Ik vond dat een prachtig principe en besloot een schoonmaakopleiding te starten voor bijstandsontvangers. Eén dag per week volgden ze een opleiding, de andere dagen werkten ze bij ons." Helaas bleek de overstap van 0 naar 36 uur werken te groot, wat leidde tot uitval van medewerkers. "We zagen huilende werknemers en woedeaanvallen. Bij Gascogne werkten de mensen maximaal 15 uur per week, en zij kregen begeleiding van een psycholoog en coach. Naast de schoonmaakopleiding werkten ze ook aan hun persoonlijke ontwikkeling: trots zijn op wie je bent."

Van leren naar doorgeven

Gaby leerde hiervan dat hij verder moest kijken, wat heeft de mens achter de medewerker nodig? “Zo had ik laatst een gesprek met een medewerker die hart- en nierfalen heeft en graag vervroegd met pensioen wil gaan. Ik ga kijken wat ik voor haar kan regelen."

Gaby benadrukt dat het integreren van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet altijd gemakkelijk is, en dat het wat geduld en extra aandacht vraagt van het team. Toch is het volgens hem niet anders dan met andere medewerkers. Medewerkers worden vanaf het eerste moment opgenomen als volwaardige collega's. "Het maakt niet uit wat je geloof is, je huidskleur of je achtergrond. Je wordt geaccepteerd", zegt Gaby. Hij gelooft niet in onrealistische prestaties. " Ik geloof niet in té hard werken. Je moet tijd hebben voor andere zaken. Als je dat begrijpt, is iedereen bereid om de extra tijd en aandacht te geven aan  medewerkers die dat nodig hebben."

Trots op het verschil

Ondanks dat Gaby het werken met mensen die extra aandacht nodig hebben als vanzelfsprekend beschouwt, blijft zijn enthousiasme onverminderd. "Het is gewoon leuk om mensen te helpen! En gelukkig krijg ik de ruimte om dat te doen, op mijn manier." Gaby haalt voldoening uit het zien van medewerkers die hun kans grijpen. "Neem Joey. Hij werd ooit gezien als iemand die nergens terecht zou komen. Hij kwam via de Wajong bij ons binnen. Hij heeft diverse opleidingen gevolgd, zijn rijbewijs gehaald, en heeft nu een vriendin en een kindje. Het is prachtig om zo’n ontwikkeling te zien.”

Gerelateerd