Slimme werkroosters maken: medewerkerstevredenheid omhoog en kosten omlaag

Praktijk 3 april 2025

Slimme werkroosters maken: medewerkerstevredenheid omhoog en kosten omlaag

Hoe maak je een goed rooster voor schoonmakers in de voedingsmiddelenindustrie? Vaak wordt het schoonmaakwerk in de randen van de dag en ’s nachts gedaan als het productieproces stil ligt. Hoe maak je dan een rooster dat voldoet aan de Arbeidstijdenwet (ATW), dus met beperkt aantal nachtdiensten en voldoende rusttijden? We delen graag een voorbeeld uit de praktijk.

Expert

Een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf werkt vooral ’s nachts voor een vleesverwerker. Van oudsher wordt daar ’s nachts schoongemaakt met diensten die vanaf 22.00 en 23.00 uur starten. Hoe doorbreek je dit patroon en kom je samen met het productiebedrijf tot goede oplossingen voor iedereen?

“Meerdere gesprekken met de klant waren nodig om tot een oplossing te komen. Uiteindelijk is besloten om het productieproces aan te passen.” Dat is bijzonder gezien de historie van het proces, want het betekent dat niet alleen de tijden waarop schoongemaakt wordt wijzigen, maar ook de tijden waarop geproduceerd wordt. “Alle werkroosters moesten dus worden aangepast, die van de schoonmakers én van de mensen die in de productie werkten. Dat ging niet over één nacht ijs. Naast de gesprekken tussen het schoonmaakbedrijf en de vleeswerker, waren uiteindelijk ook meerdere gesprekken met de schoonmakers nodig om voldoende draagvlak te krijgen voor de transitie.”

De oplossing

Voor welke oplossing werd in dit voorbeeld dan precies gekozen? “In een repeterend rooster worden de productie en schoonmaak zo gepland, dat de schoonmakers regelmatig twee uur eerder aan het werk gaan. Hiermee voldoen de producent en het schoonmaakbedrijf aan de verplichtingen van de Arbeidstijdenwet én de cao, terwijl de impact op het productieproces gering is.” Dat ging niet zomaar. “Er waren meerdere 1-op-1 gesprekken met de medewerkers nodig om uit te leggen wat we gingen doen en waarom. Het meenemen van de medewerkers, dus tijdig informeren en met elkaar praten over de consequenties van de wijziging, was de sleutel om het voor iedereen mee te krijgen.”

Financieel voordeel, tevreden medewerkers

Wat de betrokken bedrijven verraste was dat de nieuwe werkroosters leiden tot kostenverlaging voor zowel de producent als het schoonmaakbedrijf. Maar belangrijk was, dat de schoonmakers uiteindelijk het werk nu nog fijner vinden. “En dat zit ‘m niet eens in het werk, maar in het feit dat de “sociale jetlag” waar ze veel last van hadden (dus werken als anderen vrij zijn, moe zijn als je uitgaat), over ging.” Beide voordelen waren niet vooraf voorzien, maar de betrokken bedrijven zijn er positief door verrast”

Ook praten over slim roosteren van schoonmaak in de voedselverwerkende industrie? Neem contact op met je schoonmaakbedrijf of met één van de leden van het platform Food & Industry.

Tip: betrek je medewerkers bij het hele proces

Wat maakte van deze casus uiteindelijk een succes? Het schoonmaakbedrijf is daar heel helder over. “Het begint uiteraard met de gesprekken met de producent, die moest in eerste instantie meewerken. Toen dat in gang was gezet, hebben we zo snel mogelijk de medewerkers betrokken bij het proces. Tijdig informeren en persoonlijke gesprekken maken een groot verschil in draagvlak en acceptatie. “Alleen een brief sturen was niet voldoende geweest.”

LEES OOK: Platform Food & Industry roept voedingsindustrie op om te praten over slimme roosters

Gerelateerd