Slimmer schoonmaken: toiletreiniger BubbleFlush

Praktijk 14 februari 2025

Slimmer schoonmaken: toiletreiniger BubbleFlush

Zonder innovatie geen vooruitgang. Daarom houden we je in de rubriek Slimmer Schoonmaken graag op de hoogte van actuele, innovatieve ontwikkelingen. Ben je benieuwd hoe techniek het werk van schoonmakers makkelijker en leuker maakt? En wat dit jou als ondernemer oplevert? Lees dan snel verder.

Deze keer nemen we de toiletreiniger BubbleFlush van Wecovi onder de loep.

Expert

Chemieloze toiletreiniging

"Zestig procent van de toiletten in Nederland is niet echt schoon, en er worden nog steeds veel zware reinigingsmiddelen gebruikt", vertelt Marco Vegers van Wecovi. "Met de BubbleFlush brengen we daar verandering in. Chemieloos. Door ultrasone trillingen creëert de BubbleFlush kleine luchtbellen die met kracht in de toiletpot imploderen, waardoor kalk en vuil uit het toilet worden verwijderd."

Vegers legt uit dat de meeste schoonmakers tijdens de basiscursus leren hoe ze een toilet schoonmaken. “Eerst worden de remsporen aangepakt. Daarna gaan ze met chemie aan de slag. Je moet de juiste dosering toepassen, dan is er de inwerktijd en daarna spoel je door. Maar door tijdsdruk wordt er vaak overgedoseerd en te snel doorgespoeld. Je verwijdert eerst de remsporen met de borstel, daarna zet je de BubbleFlush in het toilet, drukt op de knop en ‘het kind doet de was’. In die 30 seconden kan de schoonmaker doorgaan in de ruimte om de rest schoon te maken.

Vegers, die zichzelf omschrijft als een schoonmaakfreak met veel passie, is trots op de BubbleFlush: "De afgelopen anderhalf jaar hebben we hard gewerkt om alle feedback te verzamelen en te verwerken in een verbeterde versie. Ik ben ervan overtuigd dat we met de BubbleFlush een mooie, duurzame bijdrage leveren aan de schoonmaakbranche én het milieu!"

Van idee tot product

De inspiratie voor de BubbleFlush ontstond ongeveer drie jaar geleden tijdens de innovatiedagen van CSU. Vegers zat toevallig tegenover Dennis Luiten van TranZero, die hem vertelde over zijn idee om toiletten schoon te maken met behulp van ultrasone trillingen. "Ik wist direct dat het zou werken", zegt Vegers. "Een tandarts gebruikt dezelfde techniek om tandsteen te verwijderen, en ook cilinderkoppen van auto’s worden op deze manier gereinigd. Het was een bewezen technologie.” Vegers en Luiten besluiten de krachten te bundelen. Vegers: “Dennis is een echte uitvinder, terwijl ik tientallen jaren ervaring in de schoonmaakbranche bijdraag. Ik weet hoe het er op de vloer aan toegaat, hoe de kosten bijvoorbeeld zijn opgebouwd."

Periodieke reiniging

Daarnaast heeft de BubbleFlush een waterstop voor periodieke reiniging. “Je sluit de sifon af, waardoor het water in het toilet kan stromen bij een druk op de spoelknop. Zet de BubbleFlush in de pot, druk op de knop en maak rustige draaibewegingen gedurende 30 seconden", legt Vegers uit.

Duurzaamheid en milieuvoordelen

Al met al is het apparaat effectiever dan traditionele schoonmaakmiddelen en is het minder milieubelastend. Vegers vertelt dat de BubbleFlush in Zoetermeer in elkaar is gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het apparaat is volledig schroefbaar, dus het is te allen tijde te repareren.

"De zuren die normaal gesproken in toiletten worden gebruikt, zijn slecht voor het milieu én voor de gezondheid van de schoonmaker", vervolgt Vegers. "20% van de gebruikte chemie komt in het oppervlaktewater terecht. Bovendien maakt De BubbleFlush maakt het werk voor de schoonmaker bovendien lichter: het apparaat kan worden losgelaten zodra het aanstaat, wat tijd bespaart en het werk gemakkelijker maakt."

Klantverwachtingen en verbeteringen

Toen de eerste apparaten op de markt kwamen, waren de reacties gemengd. "Klanten hadden vaak te hoge verwachtingen", vertelt Vegers. "Ze dachten dat de BubbleFlush een toilet dat al vijftien jaar niet goed was schoongemaakt, wel schoon zou kunnen krijgen. Maar we hebben nooit beweerd dat we zulke extreme gevallen konden oplossen."

Na deze ervaringen zijn de verwachtingen inmiddels beter afgestemd. “Nu gaan we van te voren met de klant in gesprek. We weten inmiddels hoe we het aan de man moeten brengen. We vragen hen wat ze nu aan sanitairreiniger gebruiken, hoeveel liter, hoeveel medewerkers ze aan het werk kwijt zijn. We leggen ze uit dat we 90% van de toiletpotten schoon krijgen, ze morgen kunnen stoppen met chemie en de problemen met vastzittend kalk voorbij zijn. De BubbleFlush doet iedere dag hetzelfde kunstje, dat gebeurt met een schoonmaker haast nooit.”

Uitdagingen voor de toekomst

De uitdaging zit hem vooral in de verandering", aldus Vegers. "Verandering doorvoeren is altijd moeilijk, maar we zien nu dat steeds meer klanten begrijpen wat het apparaat kan. We zijn er heel blij mee dat de Rijksschoonmaakdienst heeft toegezegd dit apparaat vol in te gaan zetten. Zij willen dat hun medewerkers vanaf januari 2028 volledig chemieloos gaan werken. Er zijn nu ook bedrijven die het wegschrijven in hun aanbesteding. De BubbleFlush kost €355 euro, op basis van 20 toiletten verdien je het apparaat in 14 maanden terug. Er zijn nu een kleine 4000 apparaten in de omloop, 3000 in de Benelux en de rest internationaal.

Toch zijn er nog uitdagingen. "We hebben geen oplossing voor urinoirs, omdat die niet werken met de BubbleFlush", legt Vegers uit. "In Nederland zijn er honderden verschillende soorten urinoirs, en daar staat geen laag water in zoals in een toilet. We hopen dat met de komst van genderneutrale toiletten de urinoirs verdwijnen."

LEES MEER

Gerelateerd