Belasting door consignatie in reconditionering verminderen: inzichten en stappenplan

Praktijk 30 september 2024

Belasting door consignatie in reconditionering verminderen: inzichten en stappenplan

In 2021 heeft Déhora in opdracht van de RAS onderzoek gedaan naar consignatie in de sector reconditionering. Aanleiding was dat consignatiediensten (oproepdiensten) door medewerkers binnen de sector als belastend ervaren worden én het voor werkgevers steeds moeilijker wordt om hier voldoende personeel voor te vinden. Het onderzoek leidde tot 17 aanbevelingen, verdeeld over zes thema's. 

Gegeven de urgentie die de uitkomsten van het onderzoek lieten zien, heeft het RAS-bestuur besloten om ondersteuning te bieden bij het uitvoeren van pilots om de belasting van consignatie te verminderen. Vier  reconditioneringsbedrijven hebben in 2023 geëexperimenteerd met maatregelen om de belasting van consignatie te verminderen. De roostervormen ‘zelf het dienstrooster maken’, ‘ander model geconsigneerd zijn (halve weken ipv hele week)’ en ‘oproepen tijd-voor-tijd compenseren’ zijn in de praktijk uitgetest. Dit heeft geleid tot de volgende inzichten.

Expert

Klik hier voor het volledige rapport

Cao
In de huidige cao (artikel 7 B-deel cao) is de afspraak opgenomen dat per 1 juli 2025 elk bedrijf in de calamiteitenreiniging afspraken gemaakt heeft over consignatie die bijdragen aan de vermindering van de werkbelasting. Deze afspraken worden gemaakt met de OR, PVT of werknemers zelf en worden gemeld bij de RAS. Als dat niet gebeurt, dan geldt een verplichte dag hersteltijd na een week consignatiedienst. De uren die daarvoor nodig zijn, worden 50% door de werkgever betaald en 50% gaan af van de spaaruren van de werknemer.

In het tweede kwartaal van 2026 komt er een onderzoek of de geïmplementeerde maatregelen effect hebben / de belasting is verminderd.

Wat werkt?
Uit de pilots zijn de volgende inzichten gekomen:

  • Zo groot mogelijk maken van teams / poules
  • Het verminderen van onnodige oproepen
  • Zelfroosteren; medewerkers invloed geven op het rooster
  • Halve weken geconsigneerd zijn
  • Meer rust na een consignatie

Een financiële trigger zat niet in het onderzoek, maar is ook geen oplossing voor de belasting.

Stappenplan
Het is belangrijk om nu aan de slag te gaan met de volgende stappen, want het klokje tikt door richting 1 juli 2025 en voor die datum moet het plan van aanpak / de afspraken bij de RAS gemeld zijn. Niets doen is dus geen optie.

Stap 1: Vorm een team
Met wie ga je aan de slag (binnen of buiten je organisatie)?

Stap 2: Breng knelpunten en ontwikkelingen in kaart
Ervaren jouw medewerkers belasting en zo ja, wat is de grootste belasting met betrekking tot consignatie? Haal dit op bij je medewerkers.
Speelt (de belasting van) consignatie mee in de aantrekkelijkheid van jouw bedrijf op de arbeidsmarkt en zo ja, hoe?
Wat zijn (verwachte) ontwikkelingen rondom consignatie in jouw bedrijf?

Stap 3: Breng in kaart welke maatregel(en) je al neemt om de belasting te verminderen
Zijn dit (nog steeds) de juiste maatregelen en worden ze op de juiste manier toegepast?

Stap 4: Kijk zo nodig welke maatregelen verder nodig zijn
Maak gebruik van de onderzoekrapportages en kijk wat kan binnen de dynamiek van jouw bedrijf. Als bepaalde maatregelen geld kosten, kijk dan ook wat het kost als je niets doet.

Stap 5: Bepaal de maatregel(en) waarvan je de grootste opbrengst verwacht in verminderen van belasting van consignatiediensten in jouw bedrijf

Sta 6: Stel een (gezamenlijk) plan van aanpak op

Beschrijf in het plan van aanpak welke maatregelen in jouw bedrijf genomen (gaan) worden om de belasting van consignatiediensten te verminderen.
Indien mogelijk in de tijd: start een pilot met de gekozen maatregel(en) om ervaring op te doen en verwerk de analyse van die ervaringen in je plan van aanpak. Lever het plan van aanpak / de afspraken (die je gemaakt hebt met de OR, PVT of de werknemers zelf) over consignatie die bijdragen aan vermindering van de werkbelasting voor 1 juli 2025 in bij de RAS.

In januari/februari 2025 organiseert Schoonmakend Nederland een sectormeeting voor alle reconditioneerders om de voortgang en ervaringen te bespreken.

Gerelateerd