Platform Food & Industry roept voedingsindustrie op om te praten over slimme roosters
Hoe maak je een goed rooster voor schoonmakers in de voedingsindustrie? Doordat het meeste schoonmaakwerk pas uitgevoerd kan worden als het productieproces stilligt, wordt het werk vaak aan de randen van de dag of pas ’s nachts gedaan. Hoe houd je schoonmakers dan duurzaam inzetbaar? Hoe maak je een rooster dat voldoet aan de Arbeidstijdenwet (ATW)? En van het grootste belang voor de voedingsindustrie: hoe waarborg je de hygiëne en de veiligheid? Heel veel vragen dus. Goede antwoorden en slimme oplossingen komen er alleen als opdrachtgevers, schoonmaakbedrijven en medewerkers hierover in gesprek gaan.
Expert
Ilse Mariën, manager platformen: “Te vaak horen we van onze bedrijven dat er onderhandeld wordt over de roosters en de prijsstelling bij het afsluiten of verlengen van contracten in plaats van te praten over oplossingen om negatieve gevolgen van nachtwerk te verminderen. Dat is niet in het belang van de veiligheid en de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, maar ook niet in het belang van de hygiëne. Een rooster ATW-proof maken voor nachtdiensten is een hele uitdaging. Daarom vragen we nadrukkelijk de aandacht van betrokkenen om de roosterproblematiek met elkaar te bespreken.”
Slimme nachtdiensten
Onderzoek van het RIVM heeft aangetoond dat nachtwerkers meer kans hebben op een slechte werk-privébalans. Hoewel nachtwerk in de voedingsindustrie onvermijdelijk is, kunnen de gevolgen van onregelmatige diensten wel worden beperkt. Het is daarom cruciaal dat opdrachtgevers zich bewust zijn van de uitdagingen én samenwerken met de gespecialiseerde schoonmaakbedrijven aan slimme nachtdiensten. Met oog voor de biologische klok van de mens. De folder van RIVM over werken in de nacht geeft verschillende suggesties waar de bedrijven graag over willen praten.
Platform Food & Industy
In het platform Food & Industry van branchevereniging Schoonmakend Nederland zijn schoonmaakbedrijven verenigd die actief zijn in de voedingsindustrie. Veiligheid en duurzame inzetbaarheid zijn voorname speerpunten. Goede roostering is hier onderdeel van én een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers, medewerkers én opdrachtgevers.