Schoonmakend Nederland betreurt stakingsoproep FNV en CNV in schoonmaak

Standpunt 26 augustus 2024

Schoonmakend Nederland betreurt stakingsoproep FNV en CNV in schoonmaak

FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen hebben opgeroepen tot een landelijke staking in de schoonmaaksector op 9 september a.s. met als doel de verlenging van de vroegpensioenregeling (RVU), verhoging van het bedrag dat maximaal boetevrij aan een werknemer mag worden betaald en het opzetten van een gevalideerde regeling hoe zwaar werk wordt bepaald.

Schoonmakend Nederland betreurt dat FNV en CNV voor het middel van staking kiezen. Zeker nu wij dit zo kort van tevoren vernemen, komen onze schoonmaakbedrijven en hun opdrachtgevers in de problemen. En daarmee ook de mensen aan wie zij diensten aanbieden, zoals in cruciale sectoren als ziekenhuizen, openbaar vervoer en scholen. Staking prematuur en disproportioneel.

Experts

Wij vinden de oproep tot staking op dit moment prematuur en disproportioneel in de schoonmaaksector. De staking raakt onze schoonmaakbedrijven en hun opdrachtgevers, terwijl het over een onderwerp gaat dat op overheidsniveau geregeld moet worden. En omdat we in onze eigen cao al goede afspraken hebben over een Eerder Stoppen met Werken-regeling en hierin ook flink hebben geïnvesteerd.  

Intrekken oproep
Wij roepen FNV en CNV op om de stakingsoproep in te trekken en het gesprek voort te zetten met VNO-
NCW en MKB-Nederland en het kabinet. Zo voorkomen we onnodige verstoringen in cruciale sectoren en zorgen we ervoor dat Nederlanders die afhankelijk zijn van zorg, openbaar vervoer en onderwijs hier geen hinder van ondervinden. 

Gerelateerd