Voorlichtingsmateriaal Nederlandse Arbeidsinspectie over wet- en regelgeving

Praktijk 29 juli 2024

Voorlichtingsmateriaal Nederlandse Arbeidsinspectie over wet- en regelgeving

De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt controles op de naleving van arbeidswetten. De inspecteurs constateren bij inspecties dat er bij bedrijven behoefte is aan extra informatie. Daarom attenderen we je graag op voorlichtingsmateriaal over de Arbeidstijdenwet (ATW), Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV), Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU (WagwEU) en het Wettelijk Minimumloon (WML). 

Experts

Klik op onderstaande links voor meer informatie:

  • Handhavingsbeleid Arbeidstijdenwet (ATW)
    Je vindt een korte uitleg over het handhavingsbeleid van de Arbeidstijdenwet. Waar controleert de Arbeidsinspectie precies op en hoe en wanneer doen ze dat? 
  • Werking Wet arbeid vreemdelingen (WAV) en verplichting check ID bewijzen
    Als werkgever mag je alleen arbeidskrachten laten werken van wie je de identiteit kent en die in Nederland mogen werken. Aan deze 'verificatieplicht' moet je altijd voldoen voordat je iemand voor je laat werken. De Arbeidsinspectie heeft een stappenplan gemaakt om je daarbij te helpen. Als je deze stappen helemaal doorloopt, heb je de identiteit van je arbeidskrachten gecontroleerd en onderzocht of zij in Nederland mogen werken.

  • Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) en boetebedragen
    In deze wet staat dat gedetacheerde werknemers recht hebben op een aantal kernvoorwaarden uit de Nederlandse arbeidswetgeving. Bijvoorbeeld loon, werktijden en vakantiedagen. Ook geldt een meldplicht en zijn er administratieve verplichtingen. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert hierop en beboet als een detachering niet correct is gemeld of als er aan een andere administratieve verplichting niet is voldaan.

  • Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML)
    Het wettelijk minimumloon en de wettelijke minimumvakantiebijslag gelden als minimum beloning voor werk dat in Nederland in dienstbetrekking wordt verricht. 

Gerelateerd