Het leukste aan mijn werk? Mijn collega’s!

Praktijk 12 juni 2024

Het leukste aan mijn werk? Mijn collega’s!

Ooit was hij kok in Iran, maar de van oorsprong Irakese Hamza Mashahede werkt nu geruime tijd met veel plezier als specialistisch reiniger bij Novon Schoonmaak. “Hamza heeft een enorme drive in zijn werk en staat altijd voor iedereen klaar”, zegt collega Rob van Zanten. “Hij verdient het om de schijnwerpers te staan, al houdt hij daar helemaal niet van.”

Expert

Hamza is sinds 2003 in Nederland, maar kreeg pas eind 2021 een verblijfsvergunning: “In eerste instantie kwam ik in het AZC in Zwolle terecht. Daarna heb ik in Dokkum en Kampen gewoond. Uiteindelijk ben ik weer terug naar Zwolle gegaan. Het is een prachtige stad. En met 2.000 andere Irakezen ben ik niet de enige in Zwolle die uit mijn geboorteland komt.”

Taal verbetert door Nederlandse collega’s
De 49-jarige Mashahede houdt van zijn baan: “Mijn collega’s zijn het leukste van mijn werk. Ik werk met bijna alleen maar Nederlanders. Daar verbetert mijn taal enorm van. En we zorgen voor elkaar. Als ze ziek zijn, dan maak ik wat te eten voor ze om te herstellen.”

Koken is een rode draad in het leven van Hamza. Toen hij nog geen verblijfsvergunning had, kookte hij voor feesten en partijen. Hoewel hij nu hij minder tijd heeft, vindt hij het nog steeds leuk om lekkere dingen te maken voor familie en vrienden. “Grieks, Libanees, Turkse pizza en mijn specialiteit: kebab-spiezen.”

Echtpaar in de schoonmaak
Ook de vrouw van Hamza werkt in de schoonmaak: “Haar vaste project is de rechtbank, ik heb wisselende projecten. Momenteel onderhoud ik vloeren op een grote school. Het is fijn werken bij Novon. Als ik vind dat er dingen niet goed gaan, dan kan ik dat gewoon zeggen. Ze nemen me serieus en dat geeft een goed gevoel.”

LEES MEER