Wat elke leidinggevende moet weten over de overgang?
In de week van de overgang besteden we elke dag aandacht aan de overgang. Vandaag staan we stil bij de vraag wat een leidinggevende erover moet weten.
Expert
Wat is de overgang?
De overgang is een fase in het leven van de vrouw waarin de vruchtbare jaren worden afgesloten. Tijdens deze fase verandert de hormoonhuishouding ingrijpend. De duur van deze periode verschilt per vrouw en ligt ergens tussen de 7 en 15 jaar, maar soms zelfs langer.
De eerste veranderingen doen zich al begin veertig voor en blijven vaak onopgemerkt. Gemiddeld zijn vrouwen rond de 45 jaar als ze de eerste verschijnselen van de overgang opmerken. De overgang is voor elke vrouw anders. Zo zijn er vrouwen die voor hun 40ste al in de overgang komen en er zijn vrouwen die ver in hun 50ste nog steeds regelmatig menstrueren.
Overgangsklachten
De overgang kan een breed scala aan fysieke en psychische klachten veroorzaken, die vaak fluctueren en soms meerdere jaren kunnen aanhouden. Hoewel de overgang voor elke vrouw anders is, krijgt meer dan 80% van de vrouwen te maken met overgangsklachten. Voor sommige vrouwen zijn de klachten goed te hanteren, terwijl de klachten voor meer dan 30% van de vrouwen het dagelijks leven beïnvloeden.
Overgangsklachten zijn, onder andere:
- Opvliegers: plotselinge warmtestuwingen die gewoonlijk in het gezicht, de nek en de borst worden gevoeld en waarbij hevig kan worden getranspireerd.
- Onregelmatige menstruaties, menstruatie die zwaarder worden en langer duren, met risico op bloedarmoede
- Psychische klachten zoals stemmingswisselingen, emotioneel (verdriet, boosheid), angst en paniekgevoelens, depressie en/of gespannenheid
- Concentratie- en geheugenproblemen en verlies van zelfvertrouwen
- Slaapproblemen, door bijvoorbeeld onrust of door nachtelijk zweten (opvliegers), waardoor vermoeidheid en uitputting kan ontstaan
- Spier- en gewrichtsklachten, sneller (sport)blessures en grotere kans op overbelasting
- Terugkerende urineweginfecties en urineverlies
- Hoofdpijn en/of migraine
- Hartkloppingen, een snelle hartslag en/of hartoverslagen
- Droge slijmvliezen zoals droge ogen, droge mond, maar ook vaginale droogheid
- Spijsverteringsklachten, een opgeblazen gevoel, winderigheid, brandend maagzuur, obstipatie of diarree en voedingsintoleranties
- Huidveranderingen, zoals veroudering, droogheid, acne en jeuk
- Gewichtstoename, met name in de buikregio.
Bron: Gids Overgang & Werk, Stichting Vuurvrouw
LEES MEER