Diensten afnemen uit een land buiten de EU
U neemt diensten af uit een land buiten de EU. Lees wat u moet doen met de btw, diploma’s en vergunningen.
Expert
-
Ondernemersplein KVK
U neemt een dienst af uit een land buiten de Europese Unie (EU). Vaak moet u de btw over deze dienst opgeven in uw btw-aangifte. Als iemand de dienst voor u in Nederland uitvoert, checkt u of die persoon bij u in loondienst komt.
Vaak geeft u de btw aan
De persoon die de dienst uitvoert (dienstverlener) verlegt meestal de btw naar u. U krijgt dan een factuur zonder btw, waarop staat dat de btw naar u is verlegd. U berekent de btw zelf en geeft deze op in uw btw-aangifte. Er zijn uitzonderingen. Check met het btw-hulpmiddel voor diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst wie de btw moet aangeven: u of de dienstverlener.
Heeft u recht op btw-aftrek? Dan mag u de btw die u betaalt bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. U betaalt dan uiteindelijk niets.
Als de dienstverlener de btw niet naar u mag verleggen, betaalt u de buitenlandse btw. Informeer bij de buitenlandse belastingdienst of u de btw kunt terugvragen.
Check: wel of geen loondienst
Wilt u iemand de dienst voor u laten uitvoeren? Onderzoek dan of u hiervoor iemand in loondienst wilt nemen of een zzp'er wilt inhuren. Deze moet dan vaak een verblijfsvergunning hebben. Met een modelovereenkomst voorkomt u dat u achteraf loonheffingen moet betalen.
Check ook of u een werkvergunning voor uw medewerker of zzp’er moet aanvragen.
Als u een artiest inhuurt als zzp'er, moet u misschien de artiestenregeling gebruiken. U moet dan loonbelasting inhouden en betalen, maar geen premies volksverzekering.
Zorgdiensten afnemen
Neemt u zorgdiensten af uit het buitenland? Deze zorgverleners moeten aan de Nederlandse kwaliteitseisen voldoen. Zij moeten bijvoorbeeld geldige diploma's hebben en zich registreren in het BIG-register.
Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland aan diensten?
De grafiek toont de importwaarde van diensten uit niet-EU-landen per kwartaal.