Ik wil het Keurmerk Schoon

Met het Keurmerk Schoon van Schoonmakend Nederland op zak toon je aan dat je bedrijf de financiële en personele zaken op orde heeft. Je bent vakkundig en gaat netjes om met bijvoorbeeld de dienstverlening, personeel en administratie.

Glazenwassers- en gevelbehandelingsbedrijven kunnen daarbij nog de module Glas & Gevel halen. Daarmee toon je aan dat je voldoet aan de eisen op het gebied van veilig werken. Dat is belangrijk omdat je regelmatig op hoogte aan het werk bent.  

Het keurmerk is uit drie onderdelen opgebouwd:

  1. NEN 4400-1 norm (SNA-norm) of Schoonmakend Nederland norm: financiële en personele administratie.
  2. Code Verantwoordelijk Marktgedrag: een initiatief voor duurzame marktverhoudingen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche.
  3. Schoonmaak specifieke eisen: zoals communicatie tussen schoonmaak- en glazenwassersbedrijf en opdrachtgever, meten van kwaliteit van schoonmaakwerk, beschikken over de juiste verzekeringen en het juist toepassen van de cao.

Heeft jouw bedrijf een holding?

De eisen gelden voor het hele concern. Alle werkmaatschappijen die schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren, moeten voldoen aan de lidmaatschapseisen en de keurmerktoets ondergaan.

Neem deze stappen voor het Keurmerk Schoon

1. Bekijk de eisen die gesteld worden aan het keurmerk. Je leest daar alles over in de handleiding Keurmerk Schoon. Heb je vragen? Neem dan contact op met één van onze accountmanagers.

Wil je hulp bij het bij behalen of behouden van Keurmerk Schoon? Neem dan contact op met één van deze consultants

2. Word lid van Schoonmakend Nederland
Je kunt jouw bedrijf online inschrijven. Lees meer over een lidmaatschap.

3a. Neem contact op met een inspectie-instelling voor de inspectie
Schoonmakend Nederland heeft met een aantal inspectie-instellingen afspraken gemaakt over de inspectie op Keurmerk Schoon. De kosten voor de inspectie zijn voor eigen rekening. Let op: voor de toetsing van het Keurmerk Schoon is het nodig dat er daadwerkelijk een administratie wordt gevoerd. Je moet dus enkele malen loon hebben uitbetaald en belastingen en premies hebben afgedragen.

Bijzonderheden:

Heeft jouw bedrijf minder dan 10 miljoen euro omzet? Dan kun je je bedrijf laten toetsen op de Schoonmakend Nederland-norm. Dit betekent dat:

  • Jouw bedrijf één maal per jaar wordt geïnspecteerd.
  • Je de inspectie laat doen door een inspectie-instelling, die kan toetsen op de Schoonmakend Nederland-norm. 
  • Je hoeft jouw bedrijf niet in te schrijven bij de Stichting Normering Arbeid (SNA).

Let op!  Als je werkt voor een hoofdaannemer (opdrachtgever) die de NEN 4400 heeft, waardoor onderaannemers in de keten ook NEN 4400 moeten hebben óf wanneer je dit zelf belangrijk vindt, kies dan voor Keurmerk Schoon op basis van deze NEN-normering. En dus niet voor de Schoonmakend Nederland-norm. Wil je hier meer over weten? Of je twijfels bespreken? Neem dan contact op met Ilse Mariën.  

Voldoet jouw bedrijf structureel niet aan de NEN 4400-eisen door de aard van de werkzaamheden? Bijvoorbeeld doordat je met een groot aantal onderaannemers op incidentele basis werkt. Leg jouw situatie voor aan Schoonmakend Nederland en we gaan in overleg over de mogelijkheden. Denk je in aanmerking te komen voor deze regeling. Neem dan contact op met Ilse Mariën.

3b. Word je geïnspecteerd op NEN 4400-1 norm? Schrijf je dan in bij de Stichting Normering Arbeid (SNA).

De inspectie-instelling mag pas aan de slag gaan als je bent aangemeld bij de Stichting Normering Arbeid (SNA). De inschrijvingskosten zijn voor eigen rekening. Is jouw bedrijf al ingeschreven bij SNA? Lees hier wat je moet doen.

4. Inschrijving compleet

Wanneer de inspectie is afgerond, dan stuurt de inspectie-instelling de rapportage naar Schoonmakend Nederland.

Wanneer de uitslag positief is, dan schrijven we jouw bedrijf in als lid van Schoonmakend Nederland en we nemen het op in het overzicht keurmerkbedrijven op de website. Je ontvangt snel het Keurmerk Schoon-bord en je mag op jouw huisstijldragers (denk aan website, briefpapier, auto's) het logo van keurmerk plaatsen. Kijk voor meer informatie in de toolkit Keurmerk Schoon

Wanneer de uitslag negatief is, dan wordt je bedrijf nog niet ingeschreven als lid. Maar je krijgt wel de mogelijkheid om de punten te verbeteren waar je nog niet aan voldoet. Heb je hier hulp bij nodig? Neem contact op met onze accountmanagers.

Kosten Keurmerk Schoon

De kosten van het keurmerk bestaan uit meerdere onderdelen:

  • Kosten voor de inspectie door een inspectie-instelling.
  • Inschrijvingskosten en jaarlijkse bijdrage van de SNA (alleen als jouw bedrijf geïnspecteerd wordt op NEN 4400-1).
  • Daarnaast betaal je contributie voor het lidmaatschap van Schoonmakend Nederland. De contributie bestaat uit een vast bedrag en een heffing over de omzetcategorie. Lees hier meer over de kosten van een lidmaatschap.